Klimaatbuffer Heijkersbroek – Leudal
Het Heijkersbroek
Het Heijkersbroek is de naam van een natuur- en recreatiegebied ten zuidwesten van Ell. Het 55 hectare grote gebied ligt aan de zuidzijde van de Tungelroyse Beek en sluit aan op De Krang, dat zich aan de noordzijde bevindt. Het gebied werd in de jaren '60 van de 20e eeuw aangelegd door de toenmalige gemeente Hunsel en het wordt mede beheerd door Bosgroep Zuid Nederland.
Het gebied was voorheen een moeras dat, door het kanaliseren van de Tungelroyse Beek, pas in de jaren '50 van de 20e eeuw kon worden ontwaterd. Er werden populieren aangeplant en op de drogere delen ook grove den. Kwel is echter gebleven, waardoor bepaalde ecologische processen bleven voortduren. Door zandwinning is een visvijver ontstaan. In het kader van natuurherstel zijn er omstreeks 2007 enkele poelen gegraven, waar de medicinale bloedzuiger leeft, en is een oude slenk van de Tungelroyse beek blootgelegd Diverse zeldzame planten komen er voor, zoals teer guichelheil, draadgentiaan, schildereprijs, kleine zonnedauw, klokjesgentiaan, pilvaren, kruipbrem en blauwe zegge.
In en rondom het bos zijn mooie wandelpaden aanwezig, waaronder enkele lange afstandwandelingen.
Meebewegen met het nieuwe klimaat
Het Heijkersbroek is gelegen in het dal van de Tungelroysche beek, op de overgang van hoger gelegen delen met landbouwactiviteit en bebouwing naar het lager gelegen beekdal. Dit maakte het Heijkersbroek een bijzonder geschikt gebied om een klimaatbuffer aan te leggen. Een klimaatbuffer is een gebied waar de natuurlijke sponswerking van het landschap meer ruimte krijgt. Regenwater wordt bij piekbuien langer vastgehouden, en verdwijnt langzaam in de ondergrond. Hierdoor wordt wateroverlast benedenstrooms verminderd, en kan tegelijkertijd de natuurkwaliteit toenemen.
Deze klimaatbuffer maakt onderdeel uit van een groter, door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en provincie Limburg gefinancierd programma, waar Ark Natuurontwikkeling in het stroomgebied van de Tungelroyse beek meerdere gebieden verbetert.
Maatregelen
Om de sponswerking te verbeteren, en tegelijkertijd de biodiversiteit te verhogen zijn de volgende maatregelen uitgevoerd:
- Vellen en afvoeren van ca 2 ha populier en opslag van wilg;
- Verwijderen/plaggen van de voedselrijke bovenlaag en blootleggen van de minerale bodem op 2.5 ha;
- Dempen en aanbrengen van gronddammen in de zijsloten van de hoofdwatergang Witbosven
- Aanleg van een lage aarden wal langs de hoofdwatergangen om de instroom van voedselrijk water het natuurgebied in te voorkomen;
- Plaatsen van een raster ten behoeve van begrazing en 100 meter vlonderpad om het gebied beter te kunnen beleven;
- Herplant van nieuw bos in het najaar van 2021 in het Heijkersbroek.
Klik hieronder op de maatregelenkaart om te zien waar wat is gerealiseerd.
Informeren in tijden van Corona
Door corona was het helaas niet mogelijk om een uitgebreide informatieavond en excursie te organiseren. Iets wat anders zeker op de agenda had gestaan. Om de omwonenden en betrokkenen toch te informeren over de ontwikkeling van de klimaatbuffer Heijkersbroek, zijn er twee filmpjes gemaakt, waarin het project uitgelegd wordt.
Klik hier voor het filmpje, waarin de belangrijkste aspecten van het project aan bod komen.
Klik hier voor het filmpje waarin wethouder Martens en regiomanager Johan Arts in gesprek zijn over de aanleg van de klimaatbuffer.
Mocht u vragen hebben over dit project, dan kunt u per mail contact opnemen met Sandra Kessels-Reijnen, s.kessels-reijnen@bosgroepen.nl
Veelgestelde vragen
In het gebied krijgen natuurlijke processen de ruimte, waardoor het kan meegroeien met klimaatverandering en de zeespiegelstijging en een rol vervullen bij het vasthouden en opvangen van water, het voorkomen van wateroverlast en watertekorten, het temperen van hitte en het verminderen van kooldioxide in de atmosfeer.
Zo’n 13 jaar geleden heeft de Bosgroep in dit gebied een oude slenk afgeplagd. Hierdoor is reliëf in het gebied terug gebracht en krijgt het grondwater weer de kans om aan de oppervlakte te komen. Het grondwater bestaat hier uit kalkrijke kwel, waardoor bijzondere planten als de draadgentiaan in het gebied zijn teruggekomen.
Om de omwonenden en betrokkenen toch te informeren over de ontwikkeling van de klimaatbuffer Heijkersbroek, zijn er twee filmpjes gemaakt over dit project.
In dit filmpje komen de belangrijkste aspecten van het project aan bod.
https://youtu.be/NcHSM7kyz-s
In dit filmpje is regiomanager Johan Arts in gesprek met wethouder Martens van de gemeente Leudal, over de aanleg van de klimaatbuffer.
https://youtu.be/KN1M3E0-EsQ
Mocht u vragen hebben over dit project of over de werkzaamheden, dan kunt u per mail contact opnemen met Sandra Kessels-Reijnen, s.kessels-reijnen@bosgroepen.nl
Om de omwonenden en betrokkenen toch te informeren over de ontwikkeling van de klimaatbuffer Heijkersbroek, zijn er twee filmpjes gemaakt, met alle informatie over dit project.
In dit filmpje komen de belangrijkste aspecten van het project aan bod.
https://youtu.be/NcHSM7kyz-s
In dit filmpje is regiomanager Johan Arts in gesprek met wethouder Martens, over de aanleg van de klimaatbuffer.
https://youtu.be/KN1M3E0-EsQ
Dit project wordt mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling Europa investeert in zijn platteland!